Vés al contingut
22 nov. 2023

Visites guiades i històries sobre Silicon Valley en la Setmana de la Ciència 2023

Dos tallers, tres visites guiades, una exposició i una xerrada convidada han estat les activitats programades durant el gran esdeveniment de divulgació, celebrat entre el 13 i el 20 de novembre. L'esdeveniment el promou la Fundació Catalana per a la Ciència i la Innovació (FCRi) a Catalunya i, estatalment, el propi CSIC.

Eva Deltor, Nuria Torres i Marta Duch a la Lleialtat Santsenca i els materials del taller microelectrònic

Share

Imatge principal: Eva Deltor, Nuria Torres i Marta Duch abans de començar el taller a la Lleialtat Santsenca.

Portes Obertes de l'IMB-CNM

Enguany es van celebrar les habituals visites guiades per la Setmana de la Ciència en tres únics torns que van esgotar les entrades en els dies previs a la seva realització. Cecilia Jiménez, Joan Bausells i Llibertat Abad van ser els encarregats d'acollir i guiar al públic general que es va acostar a les instal·lacions per a ensenyar-los l'Espai Museístic Zenon Navarro i el perímetre de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació.

Viatja al fascinant món del transistor!

El taller de microelectrònica per als i les més petites es va programar en dues ocasions amb motiu de la Setmana de la Ciència:

  • El dilluns 13 de novembre es va realitzar a la Lleialtat Santsenca de Barcelona per a dos grups de 4t ESO de l'Institut Escola Arts del mateix barri de Sants. Nuria Torres, Marta Duch i Eva Deltor van ser les encarregades de coordinar-ho.
  • El diumenge 19 de novembre el taller va recalar en el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) a Terrassa, on es va fer una sessió oberta mitjançant inscripció d'una hora i mitja. Amb la col·laboració de David Sánchez, Llibertat Abad, Carles Cané i Joan Marc Rafí.

Exposició La revolució silenciosa a Barcelona

L'exposició La revolució silenciosa, que proposa un viatge per la història de la microelectrònica amb motiu dels 75 anys del transistor, s'ha vist durant tot el mes de novembre en l'espai de la Lleialtat Santsenca (C/ d’Olzinelles 31, 08014) de Barcelona; promoguda per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia · Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT).

La mostra és un recorregut que s'inicia en 1947 i el desenvolupament del primer transistor de puntes de contacte en els Bell Labs dels Estats Units. I és que la societat digital i hiperconectada de l'actualitat no es pot entendre sense aquest petit invent: el transistor està en el cor de tots els aparells electrònics, ha permès la miniaturització dels dispositius i la creació de circuits digitals.

Experiences Working in California’s Silicon Valley of the 1980s

S'ha celebrat virtualment una xerrada convidada en anglès amb Alexander A. Grillo, investigador jubilat de l'Institut de Física de Partícules de Santa Cruz, Universitat de Califòrnia Santa Cruz (els Estats Units), que ha comptat sobre la seva experiència treballant en diferents empreses de *Silicon *Valley en la dècada dels 80. Grill va ser convidat per l'investigador Miguel Ullán, del Grup de Detectors de Radiació.

La parte sud de l'Àrea de la Badia de San Francisco ha estat el lloc de naixement de moltes innovacions electròniques al llarg del segle XX i principis del XXI. La primera estació de radi dels Estats Units amb programació regular va començar a San José en 1909; William Shockley va instal·lar el seu laboratori de Shockley Semiconductors en Mountain View en 1956; totes dues ciutats estan en el comtat de Santa Clara de Califòrnia. 1970 se sol considerar el començament del que es va conèixer com Silicon Valley a causa de la quantitat d'empreses d'electrònica que se secundaven i competien entre si dins de l'àrea geogràfica anomenada Vall de Santa Clara i l'àrea fronterera governamental del comtat de Santa Clara. El finançament per a aquesta innovació i creixement va provenir en gran manera de grups de capital de risc, molts dels quals tenien oficines en la mateixa vall. Cap a 1980, s'havia establert gran part de l'estructura i els protocols necessaris per a fer negocis; algunes d'aquestes empreses encara existeixen avui, unes altres no. La indústria encara tenia molt a créixer, noves eines que perfeccionar i avanços més enllà dels límits físics que es creien que aconseguir, per a crear el que entenem que és la indústria avui. Grill va repassar les seves experiències treballant en Silicon Valley en els anys 80 en dues empreses anomenades "startup" i en una de les grans, Intel Corporation.

La xerrada completa el cicle de conferències entorn dels 75 anys d'història del transistor i les ramificacions que aquest petit descobriment va tenir en la societat i la florent indústria dels semiconductors. Pots tornar a veure-la completa aquí:

Experiences Working in California’s Silicon Valley of the 1980s
https://www.youtube.com/watch?v=koA7jTMZnXw&list=PLl44Ga1XmWuqKaz3VntWEyr38Nl33IWXx&index=1&t