Vés al contingut
14 des. 2023

Tres noms per a una història: l'IMB-CNM homenatja tres persones pioneres en microelectrònica de l'institut

A través d'una iniciativa del Comitè d'Igualtat de l'IMB-CNM, s'han rebatejat tres sales de reunions de l'institut amb noms de personal investigador i tècnic de rellevància en la seva història: Tere Osés, Isabel Montero i Juan Fernández. Totes elles són pioneres en el disseny de circuits digitals, la fabricació de circuits integrats i el desenvolupament de sistemes de potència a Espanya.

Muntatge de plaques de sales de reunions després de l'acte d'homenatge a persones pioneres.

Share

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) ret homenatge a tres persones pioneres en l'àmbit de la microelectrònica a Catalunya i Espanya: María Teresa Osés, dissenyadora de circuits digitals; Isabel Montero, especialitzada en la fabricació de semiconductors; i Juan Fernández, investigador en dispositius de potència. Els seus noms propis designen ara les sales de reunions de l'institut després d'un acte organitzat pel Comitè d'Igualtat el mes d'octubre passat.

A l'esdeveniment van assistir les famílies de les persones homenatjades i antics treballadors i treballadores de l'IMB-CNM; van intervenir algunes persones que havien treballat amb elles i es van llegir les seves biografies. En acabar, tot el personal va recórrer les instal·lacions per a presenciar com les famílies destapaven les cortines que cobrien les noves plaques.

L'acte el va obrir Gemma Gabriel, com a presidenta del Comitè d'Igualtat de l'IMB-CNM, seguida de Luis Fonseca, com a director de l'institut. Els companys de treball van ser els encarregats de llegir les biografies i compartir anècdotes amb el públic. Jordi Sacristan i Lluís Terés van intervenir en la lectura de Tere Osés; Miguel Zabala i Luis Fonseca van fer el propi amb Isabel Montero; i Salvador Hidalgo i José Rebollo van concloure amb la biografia de Juan Fernández.

"Estem retent homenatge a la seva dedicació i contribució a la tecnologia microelectrònica, però també estem enviant un missatge clar a tot el personal i creant nous referents per a futures generacions", explica Gabriel, investigadora del Grup d'Aplicacions Biomèdiques.

Tres noms per a una història del Centre Nacional de Microelectrònica

María Teresa Osés (coneguda com Tere Osés, Pamplona, 1948-2009) va ser investigadora del Centre Nacional de Microelectrònica (CNM) des de la seva inauguració. Llicenciada en Física, es va especialitzar en el disseny de circuits digitals en la dècada dels 80. Va ser fundadora del Departament de Disseny de Circuits Integrats de l'institut, es va dedicar al disseny d'ASICS en tecnologies MOS. És una pionera en el disseny de circuits integrats a Espanya.

Isabel Montero (Bages, 1958 – 2020) va ser tècnica d'operacions a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació des dels seus inicis en les actuals instal·lacions en 1991. Era l'encarregada dels processos termes i de fotolitografia en els torns de tarda i es va convertir en una peça clau del funcionament de la sala.

Juan Fernández (Terrassa, 1961-1999) es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona especialitzant-se en la fabricació de dispostius de potència VDMOS de baixa resistència en 1989. Va començar com a personal en formació en el grup de Dispositius i Sistemes de Potència del CNM en 1986 i va ser un dels primers membres a treballar la tecnologia, modelització, simulació numèrica i caracterització elèctrica de dispositius de potència.

Iniciativa del Comitè d'Igualtat

Aquesta iniciativa forma part dels objectius de visibilitat i sensibilització del Comitè d'Igualtat de l'IMB-CNM, amb la meta de crear nous referents femenins en l'àmbit de la microelectrònica i reconèixer el treball històric de les persones que han obert el camí. La comissió, formada per representants de diferents col·lectius de personal del centre, és un grup de treball que promou polítiques d'igualtat dins de l'institut per a afavorir una ciència més diversa i inclusiva.