Vés al contingut
20 jun 2019

Èxit de públic en una jornada sobre dona i ciència

Organitzada per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) de l'CSIC, va servir per projectar per primera vegada a Catalunya el documental 'L'enigma Agustina'.

agustina

Share

Un centenar de persones van assistir a la projecció de la pel·lícula 'L'enigma Agustina', el passat dia 14 de juny a la Sala d'Actes de les Facultats de Ciències i Biociències de la UAB. El documental va servir per il·lustrar la problemàtica de la bretxa de gènere en la ciència, tema central de la jornada organitzada per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Els investigadors José Antonio Plaza, Elisabet Prats i María Isabel Arjona van ser els encarregats d'inaugurar la sessió amb una didàctica presentació sobre l'Institut i les seves línies d'investigació. Especialment divertit va ser el monòleg de Prats, membre de Big Van Ciència, sobre què és una sala blanca i com es treballa.

A continuació, Teresa Suárez, vocal de la Comissió de Dones i Ciència de l'CSIC, va oferir la ponència La bretxa de gènere en ciència i tecnologia: hi ha solució ?, durant la qual va mostrar dades que demostren que estem molt lluny d'assolir la paritat en l'àmbit científic.

Després, el director de 'L'enigma Agustina', Manuel González, i el seu protagonista, Natàlia Ruiz, van presentar el documental, que per primera vegada es projectava a Catalunya. L'enigma Agustina és un projecte audiovisual de divulgació científica de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA) de l'CSIC sobre l'enigmàtica figura d'Agustina Ruiz Dupont, una de les científiques espanyoles més brillants, que va ser literalment esborrada de la història.

El documental aborda la lluita de la dona per accedir a la carrera científica i reivindica algunes de les figures femenines de la història de la ciència i de les arts. Per aquest motiu va ser un preludi perfecte per obrir el debat sobre les dificultats que es troben les dones que volen ser científiques.

La jornada va acabar amb una demostració de "astrocopla", per part de l'actriu i de el director de la pel·lícula, un gènere musical que ells mateixos han inventat per fer divulgació científica de conceptes d'astrofísica.